Otorinolaringologia, cunoscută și prescurtat ca ORL, este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea si tratementul afecțiunilor urechii, nasului si gâtului (faringe si laringe).

Când te prezinți la cabinetul ORL ?

Atunci când apar tulburări la nivelul urechilor, nasului sau gâtului care nu s-au ameliorat în câteva zile este recomandat un consult ORL. Aceste tulburări constă în dureri sau mâncărimi la nivelul urechii, senzație de ureche înfundată, secreții la nivelul urechii, nas înfundat, secreții la nivelul nasului, dureri la deglutiție (la înghițit), amigdale mărite de volum, cu secreții purulente, diverse formațiuni sau orice alt simptom ai avea la nivelul acestor organe.

La ce să te aștepți de la consultul ORL ?

Ca orice altă vizită la medic, consultul ORL începe cu o discuție despre simptomele pe care le ai, de cât timp au apărut, în ce condiții sau dacă ai urmat vreun tratament. Apoi vei fi întrebat despre bolile pe care le-ai avut în trecut atât tu, cât și rudele apropiate (părinți, frați, surori), dar și despre stilul de viață (consumul de cafea, alcool sau droguri, dacă fumezi sau dacă sunt medicamente pe care le administrezi zilnic).

După această discuție liberă și deschisă cu medicul va începe evaluarea clinică.

Examenul clinic ORL

În primul rând trebuie stabilit faptul ca examenul clinic ORL nu implică durere, deci nu ai de ce sa îți faci griji.

Pentru verificarea stării nasului se folosește un specul nazal cu ajutorul căruia sunt inspectate fosele nazale. Apoi este inspectat conductul auditiv extern și cu ajutorul unui specul auricular se vizualizează timpanul. Folosind un apăsător de limbă sunt investigate limba, dinții (afecțiuni la acest nivel pot fi cauza unor sinuzite maxilare), omușorul (lueta), amigdalele palatine și alte părți anatomice de la nivelul orofaringelui.

Tot in cadrul consultului ORL este verificată și starea laringelui, acesta reprezentând organul vorbirii. Această manevră poartă numele de laringoscopie indirectă și este singura care poate crea un ușor disconfort, dar nu durere.

În ce constă laringoscopia indirectă ?

Va trebui sa stai drept în scaunul ORL și să scoți limba afară cât poți de mult. Medicul va prinde limba cu o compresă și va introduce o oglindă de mici dimensiuni în spatele gâtului, uitându-se în imaginea oglindită cu ajutorul unei lumini. Pentru a putea vizualiza mișcările corzilor vocale va trebui sa rostești „eeee” și „iiii”.

Este posibil să ai un disconfort în momentul în care medicul te trage de limbă sau reflex de vomă când este introdusă oglinda.

Acesta este un examen clinic ORL  de bază. Dacă medicul consideră necesar, îți va recomanda investigații suplimentare – endoscopie otică, nazală sau laringiană – pentru a putea vizualiza mai bine zona cu probleme.